Medspelare – inte motståndare
Under hela året har tioåringar från NSK och Kista SC mötts för gemensamma träningsdagar fyllda av fotboll, teambuilding och workshops. Med fotboll som gemensamt verktyg vill föreningarna bygga vänskapsband mellan spelarna i de båda klubbarna.
– På planen är ledordet tydligt: vi spelar med varandra, inte mot varandra, säger Henrik Axelsson.
Han är ansvarig projektledare på NSK för ett treårigt samarbetsprojekt mellan NSK och Kista SC. Nu går det första året mot sitt slut och under året har ett pojk- respektive ett flicklag från varje förening haft fem gemensamma träningsdagar med varandra.
– Syftet med projektet är att NSKs och Kista SCs spelare ska mötas med fotbollen som verktyg, förklarar Henrik.
Bakgrund till projektet
Fotboll är ett verktyg med potential att minska fördomar, segregation och skapa integration, förklarar han.
– Men när lag enbart möts i tävlingsmoment finns risken att fördomar mellan spelare snarare ökar än minskar.
För att motverka detta började NSK och Kista SC redan 2021 med att ha gemensamma träningsdagar. Konceptet gick ut på att NSK-spelarna åkte till Kista SCs hemmaplan för en träningsdag, och att Kista SC-spelarna åkte till NSKs hemmaplan för en träningsdag. Träningsdagarna fortsatte även 2022 och 2023. Men känslan från båda föreningarna var att effekten av samarbetet hade större potential.
– Där föddes idén om att ha ett mer strukturerat projekt där två lag får träna ihop vid fler tillfällen och under en längre period, för att skapa ännu starkare vänskapsband för spelarna, berättar Henrik.
Inför 2024 stod det klart att klubbarna kunde påbörja ett större och mer omfattande samarbetsprojekt tack vare att Gålöstiftelsen och RF-SISU valt att stödja samarbetet.
– Planen för i år var att ett flick- och ett pojklag från respektive klubb ska delta på två träningsdagar i sin hemmamiljö och två träningsdagar i den andra klubbens miljö. Och för att avsluta året på bästa sätt planerade vi en gemensam avslutningsdag på Bosön.
Projektet
En träningsdag innehåller bland annat teambuildingaktiviteter, fotbollsträning och workshops om värdegrund. Under en träningsdag så delas barnen in i mindre grupper om 3-4 NSK-spelare tillsammans med 3-4 Kista SC-spelare.
– Därigenom ges barnen chansen att kunna skapa nya vänskapsband, klubbarna emellan, säger Henrik.
De första två träningsdagarna, en för flickspelarna och en för pojkspelarna, ägde rum på Haga BP, en av NSKs lokala planer i Vasastan under ganska bistra väderförhållanden i mars. Sedan var det dags för Kista SC att stå som värd för två träningsdagar på sin hemmaplan Akalla By BP under senvåren.
– Varje träningsdag har avslutats med en utvärdering där både spelare och tränare har fått tycka till om de olika inslagen under dagen.
Bra, många bra samtal där vi även fördjupade oss i vissa områden. Vissa var lite blyga och inte ville prata men dem öppnade upp sig mer och mer med tiden.”
— Reflektion från en tränare
– Efter sommaren var det dags för lagen att träffas igen här hos oss på Haga BP. Temat för dessa träningsdagar var “match”. Barnen fick delta i workshops och diskutera frågor kopplat till temat. Och självklart fick de även jobba på att applicera det i riktigt match, säger Henrik.
De sista två träningsdagarna för året med Kista SC som värd var på Spånga IPs inomhushall.
“Jag kunde höra från båda lagen hur de peppade varandra och skrek varandras namn och hade bra kommentarer under matchen”
— Reflektion från en tränare
Bosön
Som avslutning på året samlades både pojk- och flickgruppen på Bosön, som är Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum, för en gemensam träningsdag för alla.
– Dagen inleddes med ett fotbollspass i Vinnarhallen, där flicklaget dessutom fick möjlighet att träffa F16-landslaget och ta en bild tillsammans med dem – ett stort ögonblick!
Därefter fick alla barnen och ledarna äta lunch hos Bosön följt av en tipspromenad runt området gjord av RF-SISU. Efter lunch deltog barnen i en workshop där de fick diskutera olika frågor kopplade till värdegrund.
– Det blev många givande diskussioner kring frågor som saknar rätt eller fel svar, och det var roligt att se hur barnen övade på att uttrycka och argumentera för sina åsikter, säger Henrik.
Dagen avslutades i bollhallen, där Bosöns personal höll i diverse teambuilding-aktiviteter.
Projektet framåt
– För alla spelare som har varit med i år så fortsätter samarbetet två år framåt med nya spännande aktiviteter, säger Henrik.
Nästa år kommer dessutom en ny årskull, en del av de spelare som fyller 10 år under 2025, att ta del av samarbetsprojektet mellan NSK och Kista SC.
TACK!
NSK vill rikta ett stort tack till Gålöstiftelsen och RF-SISU som möjliggjort projektet.
Klubben vill även tacka alla medverkande spelare, föräldrarna och våra egna och Kista SCs ledare, samt vår samarbetsförening Kista SC.