Stockholms Stad backar i anläggningsfrågan - hel stadsdel byggd på felaktiga underlag

I sju år har Norrtulls Sportklubb belyst den akuta planbristen i Stockholms innerstad, som hindrar barn och unga från att idrotta på lika villkor. När den nya stadsdelen Hagastaden nästan står färdigbyggd klubbar idrottsnämnden till sist igenom ett nytt, strategiskt underlag som belyser behovet av tre 11-spelsplaner på Norrmalm; ett behov som Stockholms Stad tidigare helt förnekat. Att Stockholms Stad medvetet använt felaktiga underlag i byggnationen av en hel stadsdel är oacceptabelt. Vi kräver att Hagastadens kvarvarande detaljplaner ritas om för att tillgodose det verkliga idrottsbehovet!

På Norrmalm bor det över 7 000 barn och unga, alla med behov av trygga miljöer, bra förebilder och möjligheter att få röra på sig. För deras hälsa är det helt avgörande med goda förutsättningar, men i hela stadsdelen finns bara fotbollsytor som sammanlagt motsvarar en enda 11-spelsplan. Stockholms Stad har sedan länge hävdat att dessa ytor i stort täckt behoven hos alla barn och unga i stadsdelen, genom att hänvisa till ett underlag som inte differentierar mellan 5-spelsplaner och 11-spelsplaner. Ifall alla planer, oavsett storlek, anses fylla samma behov uppstår ett enormt tolkningsutrymme, där en tätbebyggd stadsdel som Norrmalm endast blir tilldelade 5-spelsplaner för att nå underlagets mål. En artikel från SVT den 5/9 2018 beskriver hur vi i slutändan inte kunde tillgodose idrottsviljan från stadsdelens barn och unga då staden inte möjliggjorde vår vision om “en klubb för alla”.

Genom åren har Norrtulls Sportklubb i över 15 pressmeddelanden belyst att Stockholms Stad använt sig av felaktiga underlag som inte ser till det verkliga behovet av idrottsplatser i en stadsdel. Vi har även drivit ett samverkansarbete med åtta andra föreningar som har ämnat att belysa problemet ur fler idrotter och stadsdelars perspektiv. Parallellt med vårt arbete har Stockholms Stad byggt den nya innerstadsdelen Hagastaden, med 6 000 nya bostäder och 50 000 nya kontorsplatser. Äntligen finns ytan, och med alla nya invånare kommer onekligen fler idrottsplatser behövas. När den föreslagna detaljplanen till Östra Hagastaden släpptes fick vi svaret. En enda 7-spelsplan.

För en månad sedan var granskningen av Östra Hagastaden öppen och medborgare fick inkomma med synpunkter och förbättringsförslag; då inkom över 700 klagomål gällande storleken på fotbollsplanen i området. I tisdags (den 14/12) beslutade idrottsnämnden i Stockholm om en ny strategi för idrottsanläggningar, precis som möjligheten att inkomma med synpunkter hade stängt. I den nya strategin gör Stockholms Stad en helomvändning och värderar nu idrottsplatsernas storlekar med ett nytt “viktningssystem”, vilket påvisar ett behov av yta motsvarande tre 11-spelsplaner på Norrmalm. Med den nya 7-spelsplanen i Östra Hagastaden inräknad, har Norrmalm idag endast yta motsvarande en 11-spelsplan.

Att Hagastaden byggs och nya detaljplaner utan fullstora idrottsplatser antas på felaktiga underlag, när behovet egentligen finns, ser vi som helt oacceptabelt. Därför kräver vi att Stockholms Stad river upp detaljplanen för Östra Hagastaden och ersätter den med en ny, som ser till det faktiska idrottsbehovet i förhållande till den nya strategin för idrottsanläggningar (2022-2026). Det är av yttersta vikt att alla barn och unga i hela Stockholm ska ha samma rätt till idrott, i en trygg miljö med tillräckliga ytor. När Stockholms Stad efter sju långa år medger att behovet av fler anläggningar funnits hela tiden, måste de också lyssna till alla barn och unga som ropar efter en förbättring. Nu, och inte om sju år till.

Martin Carlon, Ordförande

Norrtulls Sportklubb

Föregående
Föregående

Kallelse extrainsatt årsmöte 21/2 2022

Nästa
Nästa

Raymond Rachid går till norsk storklubb